Back to All Events

Literaire Klassiekers: 5 mini-colleges over boeken die de wereld veranderden

  • Het Literatuurhuis 237 Oudegracht aan de Werf Utrecht, UT, 3511 AL Netherlands (map)

Komend jaar is uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek'. Tijdens de Nieuwjaarsduik op 10 januari 2016 geeft Het Literatuurhuis het startschot voor dit jaar met een reeks mini-colleges over vijf boeken die "de wereld veranderden".

'Iedereen zit opgesloten in de kamer van zijn hoofd, met een eigen inrichting, eigen aankleding en een eigen uitzicht, maar de deur kan open, en met anderen kunnen wij andere kamers, andere ruimtes verkennen', zo schrijft Philip Huff in Het verdriet van anderen (2015). Hij leidt de collegereeks in, waarna vier kenners, boekenliefhebbers en schrijvers elk ingaan op een literaire klassieker en de nu nog merkbare invloed van dat werk.


14.00u. PHILIP HUFF over het nut van literatuur vandaag de dag
Schrijver Philip Huff vertelt over zijn ervaringen tijdens het (her)lezen van literaire klassiekers, zoals The sun also rises (Hemingway), Mrs Dalloway (Virgina Woolf), Boven is het stil (Gerbrand Bakker) e.v.a. Dit aan de hand van zijn boek Het verdriet van anderen (2015), waarin hij zichzelf de vraag stelt: hoe helpt literatuur je het leven uit te houden?
 

14.45u. IMME DROS over de Ilias (omstreeks 800 v. chr)
Kinderboekenschrijver en vertaler Imme Dros gaat in op Homeros' Ilias. Haar vertaling van deze klassieker verscheen afgelopen najaar. In de woorden van filosoof Schiller: 'Wie het drieëntwintigste boek van de Ilias heeft gelezen, heeft niet vergeefs geleefd'. Wat kunnen wij nu nog leren van Homeros?


15.30u. DANIËL ROVERS over Het Achterhuis (1947)
Schrijver Daniël Rovers behandelt Het Achterhuis van Anne Frank. Met dertig miljoen wereldwijd verkochte exemplaren is dit het best verkochte Nederlandse literaire boek aller tijden. Wat voor lessen mogen we trekken uit Anne Franks hartveroverende dagboekbrieven?
 

16.15u. PATRICK VAN DER DUIN over 1984 (1949)
Toekomstonderzoeker aan de TU Delft Patrick van der Duin geeft een college over 1984, een klassieker van George Orwell. Hebben wij geleerd van dit fictieve totalitaire regime of wordt het westen in toenemende mate onderworpen aan de 'big brothers' van deze tijd; Google, Apple, Facebook?


17.00u. MARJA PRUIS over De tweede sekse (1949)
Schrijver en criticus Marja Pruis vertelt over De tweede sekse van Simone de Beauvoir: een essay dat de vrouwelijk identiteit bevraagt. Is dit essay nog relevant of is de gender-discussie vandaag de dag van een andere aard?

 

Meer weten over deze literaire klassiekers en benieuwd naar de invloed van deze boeken vandaag de dag? Kom dan tijdens de Culturele Zondag in januari langs bij Het Literatuurhuis!

Let op: de ruimte in De Sacristie, het zaaltje in Het Literatuurhuis waar de mini-colleges worden gehouden, is beperkt. We raden daarom aan op tijd aanwezig te zijn en er rekening mee te houden dat een college vol kan zijn.

Meer info.